History

Grand Restaurant Festival 2011


Druhý ročník probíhal v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Karlových Varech, Liberci, Plzni a v Nepomuku a festival navštívilo 19.996 hostů.

Filátko z candáta s glazurovanými račími ocásky, telecí líčko dušené na víně, či plátky z vepřové panenky na omáčce z černých lanýžů - to je jen malá ukázka toho, co mohli milovníci dobrého jídla na festivalu ochutnat. Zadání pro restaurace: mistrovský kousek šéfkuchaře, nejlepší jídlo od maminky, regionální/národní specialita. Největší zájem byl o celé degustační menu (3 festivalové pokrmy, víno či pivo, minerální voda, 600 Kč). Součástí degustačních menu bylo pivo Pilsner Urquell a Master. Největší návštěvnost byla v Praze, druhým nejúspěšnějším městem bylo Brno.

Nejnavštěvovanější podnikem letošního festivalu se stala restaurace V Zátiší. Na druhém místě skončilo Bellevue a třetí restaurace SaSaZu. V průměru navštívilo během festivalu každou restauraci 476 labužníků.

Vítězná restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant byla vyprodaná během 48 hodin po začátku předprodeje. Důležitým faktorem je kapacita vybraných restaurací, například La Degustation Bohême Bourgeoise je poměrně malá restaurace, proto v rámci festivalu nemůže nabízet vysokou kapacitu míst. Nebyla tedy nejnavštěvovanější, ale byl o ni rozhodně největší zájem. Stejně tak jako o Radisson Blu hotel, Alcron. Důležitým faktorem bylo, jak šéfkuchaři sestavili letos festivalové menu, například malá restaurace U Emy Destinnové měla jednu z nejatraktivnějších degustací letošního ročníku Grand Restaurant Festivalu.

Některé festivalové restaurace si letos připravily i doprovodný program či zajímavé dárky. Například v restauraci Miyabi jste mohli ve vybraných dnech vidět tančit geishu. President hotel, Vltava připravil pro hosty na památku knihu receptů jednotlivých festivalových pokrmů. V restauraci La Bouchée jste dostali ke každému chodu pro porovnání ochutnávku ne jednoho, ale hned dvou vín a mohli jste si tak vyzkoušet práci sommeliera. Brněnská Noem Arch nabízela na závěr degustace čokoládový košíček s pralinkovým krémem, ozdobený pravým cvrčkem v karamelu. V olomouckém hotelu Alley byla každá žena obdarována květinou.

Letos se zúčastnila i restaurace Promenáda z Karlových Varů, která patří mezi podniky, kam chodí opravdu velmi známé osobnosti. V Plzni byla nejúspěšnější restaurace Golden Fish, která servírovala regionální specialitu kančí kýtu pečenou v sádle s kaštanovou nádivkou..

V rámci Grand Restaurant Festivalu poprvé vyjel do pražských ulic tzv. Mňam Bus. Účastníci tohoto gastronomického výletu ochutnali v průběhu jednoho dne šest mistrovských pokrmů, navštívili tři vybrané restaurace a osobně se setkali s TOP šéfkuchaři. Po celou dobu akce je vozil speciální Mňam Bus, takže lidé mohli nerušeně degustovat a zároveň popíjet. Hosté si mohli vybrat ze dvou okruhů. Nechyběl slavnostní přípitek od společnosti Bacchus a unikátní servírovací rituál Master. Zájem o Mňam Bus byl enormní až překvapivý, na tuto akci přijeli i gurmáni ze Slovenska či se sjela sedmičlenná rodina z celé Evropy. Někteří účastníci zvládli prochutnat a prožít oba dva okruhy. Všech pět termínů bylo rychle vyprodaných a zájem o akci projevily i restaurace z Brna.
 
 
 
 

Grand Restaurant Festival 2010

 
První ročník Grand Restaurant Festivalu probíhal v Praze a zúčastnilo se 7 055 hostů.


 
Beer is proof that God loves us and wants us to be happy.
Benjamin Franklin
Top
Czech